Jaké zdravé jídlo s sebou na vodu

Ať už jste ostřílený vodák nebo nováček, je dobré popřemýšlet, jaké jídlo si s sebou na vodu vzít. Já to dělám proto, abych měla pod kontrolou, že jím zdravé jídlo a nemusím být odkázána na nabídku restaurací u vody.

Ruku na srdce – jak dlouho zvládnete jíst klasickou nabídku stánků u vody – langoše, párek v rohlíku a zapíjet to pivem nebo malinovkou? Slovy klasika „s výjimkou tasemnice nemám vyživovacích povinností“. Ale ostatní, kteří s sebou na vodu vozí manžela, manželku, přítele, přítelkyni ba i děti, by měli o to více popřemýšlet, že je dobré sbalit kromě zásoby toaleťáku i zdravé a jednoduché jídlo na cestu. Co to ale znamená…

Vybavení pro vaření v přírodě

Pro vaření v přírodě potřebujeme opravdu málo. Základem je oheň. My večer nejprve uvaříme večeři a potom dlouho do noci sedíme u táboráku a zpíváme. Ráno je ta situace jiná a málokomu se chce oheň rozdělávat, takže pokud nechystáte velkou anglickou snídani, sbalte s sebou ještě malý plynový vařič, na kterém ale s trochou šikovnosti uděláme i ta vajíčka.

Vaření na ohni

  • Suché dříví – koupíte v kempu nebo se vydejte do nejbližšího lesíka a očistěte ho od spadlých větví a soušek. Je jich většinou v lese více než byste čekali. Dříví nedoporučuji vozit v lodi, protože lehce navlhne i kdybyste se necvakli.
  • Sirky, zapalovač nebo pro ostřílené táborníky smůlu a křesadlo
  • Dřevěná trojnožka – pro trojnožku stačí 3 přibližně 2 metry dlouhé silnější klacky, které nahoře svážete a vytvoříte si tak zálesáckou trojnožku. Ideálně takové klacky sehnat první den a pak je vozit s sebou až do konce vodácké dovolené
  • Kotlík s řetězem – kotlík by měl být dostatečně velký, aby se v něm uvařilo jídlo pro celou skupinu. Jednoduše počítejte cca 0,5 litru na osobu, což bude stačit i na polévku.

Vaření na plynu

  • Plynový vařič
  • Plynovou bombičku k danému vařiči

Pro každého strávníka navíc potřebujete:

  • Ešus – stále prodávají za pár korun hliníkové, ale seženete i dražší, nerezové.
  • Příbor – lžíce-vidlička nebo dokonce lžíce, vidlička a nůž v jednom. Dneska už seženete cokoliv. Dokonce i z recyklovaných materiálů.

Zdravou snídani při stanování zvládnete mrknutím oka

Potravin a obchodů s jídlem po cestě na českých řekách moc nenajdete. Větší kempy mají obchůdky, kde ráno vystojíte obrovskou frontu a koupíte čerstvé pečivo, paštiky a uzeniny, které s sebou nemá smysl vozit, neboť by se za tepla v lodi mohly zkazit raz dva.  S připravenou domácí marmeládou zvládnete nasytit celou rodinu. Správný vodák ale potřebuje sílu, aby mohl celý den pádlovat. Zdravější a vydatnější je teplá snídaně, kterou i v přírodě připravíte bez problémů.

Na sladkou snídani do barelu přihoďte:

  • Čaj – i letní noci jsou v Česku poněkud chladné a teplý čaj po ránu bodne. Pro fajnšmekry citron, cukr nebo dokonce med? Vše jde hezky zabalit.
  • Kaše – jáhlová, pohanková nebo rýžová – na malém vařiči byste to na místě neuvařili, proto je dobré být připraven a mít kaše předvařené, stačí jen ohřát. Alternativou jsou připravené kaše Expres Menu. Jsou z kokosového mléka, a navíc bez alergenů. Můžete je dochutit čerstvým ovocem a ořechy, které s sebou stejně máte na svačinku. Já si navíc kaše sladím medem.

Zdravá svačina na cestách vždy po ruce

Vytrénovaná moderní matka ví, že je možné se vyvarovat vlčímu vodáckému hladu anebo dětským scénám u každého stánku se zmrzlinou tím, že má po ruce připravenou svačinku. A když je ještě svačina zdravá, jsou to plusové body i pro tatínky. Buďte jako moderní matka.

Pro rychlou svačinku, která se nerozmočí:  

  • Oříšky
  • Sušené ovoce
  • Jablka, hrušky – ovoce, které se úplně nerozplizne, když se náhodou někde otlačí
  • Mrkev, kedluben, okurka

I teplý oběd na cestách můžete mít pod kontrolou

Oběd je ta část dne, kdy se můžete uchýlit do restaurace u řeky. Překvapilo mě, že zde najdete i lepší varianty jako zeleninový salát nebo plátek masa. Ale ne ve všech. Pokud tedy i během oběda chcete vědět, čím své nejdražší krmíte, za 5 minut ohřejete polévky Expres Menu.

Hotovka na ohni k večeři

Kdo by nemiloval večery u ohně s kytarou. Nejprve připravíme přílohy, které si pak odložíme a nevadí, když vychladnou. „Uvařit“ hovězí „kotlíkový“ guláš pak zvládáme rychleji než tu rýži.

Na společných večeřích jsme se domluvili již doma a všechno nakoupili a rozhodili do lodí, aby nikdo nebyl přetížený zásobami. Hlavními jídly jsou, jako každoročně, španělský ptáček s rýží a hovězí guláš s těstovinou.

Jak na zdravé jídlo na vodě? Snadno!

Pokud jedete poprvé na vodu nebo jste ostřílený vodák, doporučuji mít zásoby jídla vyřešené už z domova. Svůj čas dovolené tak můžete trávit jinými úkoly spojenými s pobytem v přírodě.   

Linda Olivová
Linda Olivováhttp://www.travelkitchen.cz
Jsem holka z Krkonoš, která sbírá zážitky po světě. Při potápění jsem potkala 4 druhy žraloků, ale zatím ani jednoho mořského koníka.

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.