11 mýtů o potravinách, kterým nejspíš věříte i vy

Kolikrát jste jako malí slyšeli, že máte jíst špenát kvůli železu? A kolikrát jste při hubnutí vyměnili cukr za med, protože ten se přece „může“? Některé mýty o potravinách začaly jako nevinná chyba nebo dokonalý marketingový tah. Pamatujete na propagaci cereálií coby nejzdravější snídaně?

Teď už si na vás ale nepřijdou. Vyvrátíme 11 nejčastějších mýtů o potravinách, kterým spousta z nás pořád věří.

Mýtus č. 1: Mléko zahleňuje

Tento mýtus nejspíš pochází z pocitu, že vám po vypití mléka zůstane v puse jemný film. To ale rozhodně není hlen a ani s ním nijak nesouvisí. Poukazuje na to například tato studie, která zkoumala vliv pití mléka na zahlenění – a to přímo u nachlazených lidí. Takže si to mléko do kafe klidně dejte, i když máte zrovna nudli u nosu.

Mýtus č. 2: Tmavé pečivo je zdravější

To by mohlo platit, kdyby tmavé = celozrnné. Pak by totiž pečivo obsahovalo více vlákniny, vitamínů a minerálů. Jenže pečivo může být tmavé klidně proto, že je obarvené karamelem. Pak obsahuje stejnou mouku jako rohlík a má stejný glykemický index i (nízké) množství živin. Takže tady se rozhodně vyplatí číst etikety.

Ale zase nic se nemá přehánět. S takovou poctivou gulášovkou chutná bílý rohlík jako dokonalá vzpomínka na dětství.

Mýtus č. 3: Detoxikační diety čistí tělo
od toxinů

Jsou pořád v kurzu, ale pravdou je, že detoxikační diety tělo nijak neočistí. Nechat trávicí systém na jeden dva dny oddechnout a nadopovat se zeleninovými šťávami může opravdu přinést nějaký pocit úlevy, nemá to ale vliv na vyplavování toxinů. Naše tělo se škodlivých látek zbavuje nepřetržitě samo – pomocí jater, ledvin, plic a kůže.

Detoxikační diety jsou často spíše hladovky. To může vést k únavě, nedostatku živin a pak i zdravotním problémům. Na to pozor.

Mýtus č. 4: Lepek zalepí střeva

Slovo lepek je sice opravdu odvozeno od slova lepit, odkazuje ale na lepivost těsta, nemá nic společného se zalepením střev. Nevhodný je jen pro lidi s celiakií, kterým opravdu způsobuje zažívací potíže. Proto i všechna naše trvanlivá jídla EXPRES MENU připravujeme bez lepku (a taky bez konzervantů, dochucovadel a dalších éček).

Každopádně celozrnné obiloviny obsahují spoustu důležitých látek, jako je vláknina, vitamíny skupiny B a železo, a tak mají ve vyváženém jídelníčku své místo.

Mýtus č. 5: Mikrovlnná trouba ničí živiny v jídle

Ohřívání v mikrovlnce neničí živiny v jídle o nic víc než jiné tepelné úpravy. Jestli si proto myslíte, že ohřátím včerejší polévky v hrnci uděláte zdraví lepší službu, není tomu tak.

Kolují taky obavy ohledně mikrovlnného záření. To ale nemá žádný prokázaný negativní účinek. Mikrovlny působí cíleně na molekuly vody v potravinách, žádný jiný efekt nemají.

Mýtus č. 6: Mražená zelenina nemá žádné vitamíny

Naopak. Mražená zelenina se zpravidla sklízí v době nejvyšší zralosti, kdy obsahuje vitamínů, minerálů a živin nejvíce. Pak se rychle zmrazí a tím si prospěšné látky zachová. Zmražení má na nutriční hodnotu minimální vliv. Mražená zelenina si často dokonce uchovává více vitamínů než ta čerstvá, která dlouho cestuje a leží v přepravkách.

Jestli chcete vědět, jak zeleninu, ovoce a další potraviny doma co nejlépe skladovat, mrkněte na náš Velký přehled správného skladování potravin.

Mýtus č. 7: Mrkev zlepšuje zrak

Mrkev je bohatá na beta karoten, který tělo přeměňuje na vitamin A. Jeho extrémní nedostatek opravdu vede až k oslepnutí. Tvrzení, že mrkev zlepšuje zrak, ale úplně neplatí. Jestli se tak budete ládovat mrkví s nadějí, že vás zbaví brýlí, nejspíš budete zklamaní.

Mýtus ohledně mrkve a lepšího zrakukořeny v druhé světové válce. Britští piloti tehdy začali používat radar k zaměřování a sestřelování nepřátelských letadel. A aby tuhle novou technologii udrželi v tajnosti, připsali svou vizuální přesnost pojídání mrkve.

Mýtus č. 8: Med je skvělá náhrada cukru
při dietě

Med obsahuje antioxidanty a další prospěšné látky. Taky má nižší glykemický index než rafinovaný cukr – to znamená, že způsobuje pomalejší nárůst hladiny cukru v krvi. Když se ale podíváme na obsah kalorií, med je cukru velmi podobný. Přibírání na váze tak bude způsobovat stejně, jen s ním tělu dodáte i nějaké prospěšné látky navíc.

Mýtus č. 9: Jíst po šesté večer způsobuje nadváhu

Mnohem více než čas, kdy si dáte poslední jídlo, má na přibírání vliv celkový kalorický příjem během dne. Jestli je v rovnováze s vaším energetickým výdejem, jste v suchu. I když si večeři dáváte pravidelně v osm nebo devět večer.

Záleží taky na tom, kdy chodíte spát. Večeře dvě hodiny před ulehnutím je úplně v pořádku, jestli nepůjde zrovna o pečenou kachnu s šesti. To by se vám mohlo špatně spát.

Mýtus č. 10: Vegetariánská strava je zdravější

Vyřazení masa neznamená automaticky zdravější jídelníček. Maso je plné bílkovin, vitamínu B12, železa a dalších látek, které naše tělo nutně potřebuje. Vegetariánská strava může vypadat i jako hranolky, pizza a tiramisu k tomu. To byste svému zdraví moc neprospěli.

Ideálním řešením je vyvážený jídelníček, kam patří i maso, ale střídmě. Když si budete chtít pochutnat na rostlinném jídle, vyzkoušejte třeba naši vege boloňskou omáčku s tempehem nebo žluté kari s tofu.

Mýtus č. 11: Špenát je nejbohatší potravinou na železo

Tento mýtus vznikl chybným výpočtem v 19. století. Při zkoumání obsahu železa ve špenátu se zkrátka sekli s desetinnou čárkou – a mýtus se nás drží doteď. Špenát sice obsahuje železo, jeho vstřebatelnost je ale nízká kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové, která se na železo váže.

Ve skutečnosti jsou mnohem lepšími a bohatšími zdroji železa červené maso, játra, fazole nebo celozrnné obiloviny. Tak co si dát třeba krůtí ragú s fazolemi nebo hovězí stroganov?

Expresáček
Expresáček
Průvodce kuchyní EXPRES MENU

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.