Klíčení semínek pro začátečníky – kompletní průvodce

Klíčky jsou doslova nadopované zdravím. A stojí jen zlomek toho, co potravinové doplňky z lékárny. To vy už ale určitě víte a proto jste tady. Tak se na to pojďme rovnou vrhnout! Provedeme vás klíčením semínek od základu, ať si už za pár dní můžete ozdobit jídlo zelenou bombou plnou chuti a zdraví.

Proč se pustit do klíčení hned teď?

Pro případ, že ještě potřebujete malou motivaci, tady jsou hlavní prospěšné látky, které svému tělu s klíčky dopřejete.

  • Vitamíny C, B a E, které podporují imunitu, jsou důležité pro metabolismus energie a působí antioxidačně.
  • Z minerálů hlavně železo, zinek a vápník pro správnou krvetvorbu, imunitní systém, zdravé kosti a zuby.
  • Antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí vlivem oxidačního stresu a pomáhají předcházet řadě chronických nemocí.
  • Spoustu vlákniny pro zdravé trávení.

Jak budete klíčit? Vyberte si mezi miskou a sklenicí

Krok číslo jedna: vyberte si nádobu na klíčení. Nic není lepší nebo horší, a tak je volba čistě na vás.

Sklenici na klíčení si můžete pořídit nebo dokonce vyrobit. Je podobná zavařovačce, jen má ve víku malé otvory, aby jimi mohla odtékat voda. Trik je v tom, že sklenice musí být při klíčení položená víkem dolů tak, aby do ní mohl proudil vzduch.

Miska na klíčení je nádoba s několika patry a děrovaným dnem. Výhodou misky je, že můžete v jednotlivých patrech klíčit různé typy semínek. A snadněji naklíčíte i ta malinká, jako je řeřicha nebo ředkvička.

Co se dá klíčit? Tato semínka jsou nejvhodnější

  • Luštěniny: mungo fazole, zelená nebo červená čočka (pouze celá, ta loupaná nenaklíčí), fazole adzuki, cizrna 
  • Obiloviny: žito, oves, pšenice, ječmen
  • Další plodiny: vojtěška (alfalfa), řeřicha, hořčice, pískavice
  • Zelenina: ředkvička, červená řepa, cibule, rukola, česnek

Ze všech nejrychleji vám naklíčí mungo fazole a žito. Ale pozor! Nikdy nenakličujte semínka určená k výsevu, jsou chemicky ošetřená.

Jak klíčit semínka doma? Tady je postup

Přesný postup klíčení se bude lišit semínko od semínka, princip ale zůstává stejný.

  1. Nejdříve semínka pořádně propláchnete, zalijete vodou a necháte nabobtnat (těm malým stačí půl hodiny, jiná potřebují i 12 hodin).
  2. Nabobtnalá semínka znovu propláchnete vlažnou vodou a dáte do nakličovací sklenice nebo misky.
  3. V průběhu klíčení semínka alespoň dvakrát denně propláchnete. To je důležité, aby měla dostatek vody, ale nezačala hnít.
  4. Po třech až sedmi dnech máte naklíčeno a můžete si ozdobit jídlo vitaminovou bombou.

Doba klíčení je různá. Některá semínka vyklíčí už za tři dny (mungo fazole, řeřicha), na jiná si počkáte týden (cizrna, pšenice).

A co s nimi po naklíčení, když je hned nesníte? Dejte klíčky do uzavřené nádoby a šup do lednice. Vydrží tam tři dny – tak akorát, než si naklíčíte nové.

Pojďme se ale ještě podívat, jak přesně naklíčit snad nejoblíbenější druh semínek – fazole mungo. Ať se do toho můžete hned pustit.

Jak naklíčit mungo – přesný postup

  1. Větší hrst mungo semínek nejříve vysypejte na talíř a odeberte vadná a půlená semínka. Ta totiž nevzklíčí a mohla by vám zkazit celou klíčicí várku. A proč jenom hrst? Semínka hodně nabydou na objemu a potřebují vzduch.
  2. Probraná semínka dejte do mísy, propláchněte a pak zalijte čerstvou vodou, aby byla plně namočená. Takhle je nechte 8–12 hodin odstát, ať nabobtnají.
  3. Po nabobtnání vodu slijte a semínka propláchněte vlažnou vodou. Teď už můžou do misky nebo sklenice. Jestli klíčíte v misce, semínka v ní rovnoměrně rozprostřete.
  4. Pak semínka 2–3krát denně pravidelně proplachujte. Bude stačit ráno a večer, ale když si vzpomenete, můžete i přes den. Cílem je, aby semínka zůstala vlhká a čistá.
  5. Po třech dnech už budou mungo klíčky dost velké, klidně je ale můžete nechat klíčit až šest dní.

K čemu klíčky jíst?

Možností je spousta! Některé klíčky mají specifickou chuť, jiné jsou ale méně výrazné, a tak s nimi nemáte co zkazit. Svou typickou chuť má třeba ředkvička a rukola – stejně jako jejich plodiny. Taková alfalfa (vojtěška) nebo oblíbené mungo fazole jsou ale příjemným osvěžením, které obohatí snad každé jídlo. Nebojte se experimentovat.

My si klíčky nejraději vychutnáváme:

  • na chlebu s pomazánkou nebo paštikou 
  • polévce (přidáváme až na talíři)
  • v salátu
  • na bramborách a rýži
  • v asijských jídlech

Klíčky jsou parádním osvěžením talíře bez velkého úsilí. Šmahem na něj přidáte křupavou dávku zdraví, i když máte naspěch. A abyste ve spěchu nemuseli myslet ani na vaření, vyplatí se mít doma zásobu poctivých trvanlivých jídel z Krkonoš – bez konzervantů, barviv a dochucovadel. Co si s klíčky ozdobit třeba žluté kari s tofu, butter chicken, nebo hrachovku?

Expresáček
Expresáček
Průvodce kuchyní EXPRES MENU

VÍCE ČLÁNKŮ

Vyrábíme kvalitní a zdravá trvanlivá jídla, která pomáhají lidem efektivně využít čas a nedělat kompromisy ve svém zdravém životním stylu.

NAŠE PRODUKTY

Žluté kari s tofu

Tradiční thajské jídlo podle originální receptury. Jemná a přitom trochu pálivá omáčka z kokosového mléka s nejlepším tofu a šťavnatým lilkem.

Rajská omáčka

Libové plátky hovězího masa dušené v omáčce z kořenové zeleniny, cibule a rajčatového protlaku. Omáčka je dochucena divokým kořením a skořicí.

Kuřecí vývar

Základem polévky je pomalu tažený vývar s kvalitní kořenovou zeleninou a kousky libového kuřecího masa.